Print denne side

20. juni 2019

Nye køreplaner i busserne

 

Når Sydtrafik d. 30. juni lancerer nye køreplaner, så er der for de fleste kommuners vedkommende kun sket små justeringer på fx skoleruter og regionale ruter. I bybusserne i Vejle og Kolding bliver der dog lavet mere om – for at kunne matche myldretiden og dens mange udfordringer.

 

Når trafikken i de større byer sander til pga. for mange biler på vejene, så sidder busserne af gode grunde også fast, og det er svært at lave en køreplan, der tager højde for de store udsving, der kan være i transporttiderne dagen igennem. 

 

I Sydtrafik har de kigget på data fra bussernes GPS’er, og fundet de afgange, der er mest belastede. Her er der lagt ekstra køretid til, så busserne får ændrede afgangstider i perioden mellem 7.00 og 8.00 og igen i mellem 14.00 og 17.00. ”Vi kunne se, at det typisk kun var en enkelt afgang, der kørte med forsinkelser pga. myldretidstrafikken, men disse forsinkelser spredte sig så til de efterfølgende afgange.” fortæller Lotte Stensberg, der er afdelingschef for Plan og Udvikling i Sydtrafik. ”Det kan vi minimere med de differentierede myldretidsafgange.”

 

Regionale ændringer i Billund og Vejen
I de regionale busser, der binder byerne sammen på tværs i landsdelene, sker der også kun mindre justeringer. Der skal lægges køretid til rute 43, der kører fra Vejle til Billund i sommersæsonen, fordi der er så meget trængsel omkring Billunds store attraktioner i den periode. 

Og så bliver busforbindelsen mellem Kolding og Vejen også forbedret ved, at der fra juni kører busser til industrien i Vejen Øst. Afgangene bliver afstemt med mødetiderne ved de største arbejdspladser, og det er en forsøgsordning. Sydtrafik håber, at den mere direkte busforbindelse vil få flere til at lade bilen stå, og vælge kollektiv transport. ”Det gavner både miljøet og trængslen på vejene, når vi kan gøre den kollektive transport så attraktiv, at man kan vælge bil nr. 2 fra,” siger Jette Lauridsen, afdelingsleder i Kunde og Marked. 
Sydtrafiks kundeambassadører har allerede besøgt flere virksomheder i området for at fortælle om de nye muligheder. 

 

Tjek om du skal tidligere afsted
De nye køreplaner kan allerede nu ses på www.sydtrafik.dk, og Sydtrafik opfordrer alle til at tjekke om deres afgange bliver berørt. ”Når vi er nødt til at lægge ekstra køretid på, så betyder det ofte at bussen kører lidt tidligere end før, så det er vigtigt at holde sig orienteret,” siger Lotte Stensberg.

 

Alle ruter skifter køreplaner den 30. juni, men på nogle ruter skifter de først til en sommerkøreplan, for derefter at skifte til de nye faste køreplaner den 11. august. 

Tilbage
Produceret af Sydtrafik